Translate

31 лип. 2024 р.

М'ясні кульки в цибулинно-грибному соусі

Цей рецепт - по мотивах Кулінарної книги по Гаррі Поттеру від Тома Грімма - "80 рецептів з ілюстраціями". А саме - тюфтельки в цибулевому соусі від мами Візлі.


Для кульок:
  • фарш асорті - 600 гр.
  • панірувальні сухарі - 20 гр.
  • 1 яйце
  • 1 середня цибулина
  • 2 ст.л. солодкої гірчиці
  • сіль, перець
  • олія та вершкове масло для смаження

Для соусу:

  • 400 гр цибулі
  • 200-250 гр. печериць
  • 1-2 зубки часнику
  • 150 мл бульону
  • 200 мл білого сухого вина
  • 150 сметани
  • сіль, перець
  • крохмаль або борошно, якщо буде бажання загустити соус

В великі мисці змішуємо фарш, сухарі, яйце, гірчицю, сіль перець та дрібно посічену цибулину. Можна навіть побити фарш об миску.

Мокрими руками робимо кульки розміром з грецький горіх.

На пательні розігріваємо олію. За бажанням можемо додати трохи вершкового масла ,буде трохи смачніше. Обсмажуємо кульки з усіх боків до золотавого кольору та викладаємо їх в окрему тарілку. Далі смажимо наступну партію, аж поки все не буде посмажене. У мене вийшло обсмажити всі кульки за два рази.

Далі на пательню кидаємо шматочок вершкового масла, можемо додати трохи олії і обсмажуємо порізані невеликими шматочками печериці з маленькою дрібкою солі. Обсмажені печериці перекладаємо в окрему мисочку разом з рідиною, що є на пательні.

В пательню доливаємо олію, кидаємо порізану кільцями або півкільцями цибулю і смажимо до золотавого кольору. Далі натираємо туди часник  і смажимо, перемішуючи, ще 1-2 хвилини.

Додаємо гриби, доливаємо бульон та вино, на великому вогні доводимо до кипіння, перемішуючи та відскрібаючи те, що налипло на дно пательні (часник, він такий, да).

Додаємо сметану, сіль, перець. Доводимо до кипіння, далі робимо маленький вогонь. Тут необхідно спробувати соус, вирівняти на сіль, перець. 

За бажанням можна загустити соус чайною ложкою борошна або крохмалю.

Викладаємо м'ясні кульки в соус, "закопуючи" їх. Тушкуємо ще 5-10 хвилин під кришкою. 

Слід мати на увазі, що 600 гр м'яса, 650 гр овочів, півлітра рідини - це досить таки значний об'єм. І пательня, відповідно, має бути велика. 

На цей рецепт і на книжку я вийшов через цей запис на реакторі.

Немає коментарів:

Дописати коментар