Translate

14 лип. 2024 р.

Курка в південному стилі

 Я б навіть сказав, що це курка в грецькому стилі. Знову ж таки, це не моє, а потягнене звідси.


Що нам буде потрібно:


  • 3 курячих філе. Або філячих куре. Або інше куряче м'ясо. Я зазвичай з окорочків зрізаю м'ясо.
  • часник - 2-3 зубки
  • шматочок вершкового масла
  • оливки різні, але без кісточок. Грам 150-200. У нас в маркеті продаються вагові асорті. В принципі виходить навіть дешевше за консервовані, бо там майже нема розсолу.
  • Помідорки чері або інші невеличкі. Теж грам 200.
  • Болгарська бринза. В оригіналі там 50-70 гр, але я беру грам 200-250.
  • Тім'ян та/або орегано
  • Чорний перець

Соус:

  • оливова олія - грам 100. (Або звичайна соняшникова)
  • 60 мл винного уксусу. Або бальзамічного. або рисового. Або взагалі червоне сухе вино, хоча це не рівноцінна заміна.
  • 2 ст.л. лимонного соку
  • 2 ст.л. меду
  • по 1 ч.л. сухих орегано, базиліка.
  • 2 натерті зубки часнику 
  • 1 ч.л. солодкої гірчиці

В оригінальному рецепті м'ясо смажиться великими шматками. Я ж його ріжу на шматочки розміром з ті самі оливки та помідорки.

М'ясо невеликими порціями (щоб на пательні воно було в один шар) обсмажити на невеликій кількості олії по 2-3-4 хвилини з кожного боку (залежить від розміру шматочків) - до рум'яного кольору. До готовності смажити не потрібно. В процесі смаження додаємо чорний перець та травки. Можна також трохи присолити м'ясо.

Обсмажене м'ясо викладається в жаростійку глибоку форму. 

І так обсмажується все м'ясо. 

В процесі, поки м'ясо смажиться, збираються всі складові соусу. Його можна зробити блендером. А можна, як в першоджерелі, зібравши всі складові, окрім олії, в баночці з кришкою. Ту баночку слід добряче струшувати, потім додавати трохи олії потім знову струшувати, потім знову олія ... 
А можна просто все змішати в мисочці до умовно однорідного стану. Звісно, що олія та все інше не стануть емульсією, але то і не обов'язково.

Коли м'ясо обсмажилося - в пательню додати вершкове масло і натерти часник. Смажити 1-2 хвилини. Потім влити в пательню 3/4 соусу (так в першоджерелі, але я лінивий і виливаю весь).
І готувати на маленькому вогні декілька хвилин, регулярно помішуючи та знімаючи з дна пательні те, що налипає (часник таке любить робити).

Далі до м'яса додаються оливки, різана кубиками бринза та помідорки чері. Як викладати - то вже особиста справа кожного. Все це рівномірно заливається соусом. Можна ще притрусити тім'яном.

Ця вся радість відправляється в духовку на 15-20 хвилин. Останні 5 хвилин можна включити гриль, щоб бринза та помідорки присмажилися.

Також до м'яса можна додати різані досить товстими шматками салатну цибулю та/або солодкий перець.




Немає коментарів:

Дописати коментар